E DENETİM
E-DENETİM OLGUSU
Teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler muhasebe ve denetim alanlarında da önemli dönüşümlere yol açmaktadır. Bunun temel sebebi bilgi işleme ve raporlama diyebileceğimiz muhasebe ile bu bilgi raporlamasının doğruluğunu bir anlamda teyit eden denetim alanının bilgi teknolojilerindeki yeniliklere çok açık olmasıdır. Bilgi teknolojilerindeki ilerlemeler muhasebe ve denetim çalışmalarına hız kazandırsa bile kaliteyi belirli bir seviyenin üzerine çıkardıklarından çok daha fazla dikkat ve özen gösterilmesi zorunluluğunu da ortaya çıkarmaktadır.
Bilgi teknolojileri ile muhasebe hayatına giren e-defter, e-fatura, e-beyanname gibi yenilikler hata veya daha da ağırı hile yapılması durumunda maliye idaresinin bu tip olumsuz olayları daha kolay tespit etmesine yol açmaktadır. Bağımsız denetçiler ise vergi idaresine karşı sorumlu olmasalar bile finansal bilgi talep edenlere sunulan mali raporların doğruluğu noktasında bilgi teknolojileri ile yüz yüze gelmektedirler. Maliye idaresi vergi müfettişliğine muhasebe, ekonomi, maliye kökenli fakültelerden mezun adaylar yanı sıra bilgi işlem teknolojileri uzmanı adayları da kabul etmeye başlamıştır. Yakın gelecekte bilgi işlem denetimi bölümü bulunmayan bir bağımsız denetim şirketi olmayacağı gibi her bağımsız denetçinin bu alanda bir meslek içi eğitimden geçmesi de gerekecektir.
Belgesiz kayıt ortamlarında denetim oldukça dikkatli yapılması gereken e-denetim olgusu olarak tanımlanabilir. E denetimde klasik belge inceleme, soruşturma, fiziki inceleme ve sayım gibi denetim tekniklerinin yanı sıra ileri denetim teknikleri de kullanılır. Verilerin çapraz sorgulamaya konu edilmesi, analitik incelemeler, zaman damgası, log kayıtları gibi yeni denetim alanları da ortaya çıkmaktadır.